Lär känna Micore. Intervju med ägaren Peter: “Vi håller på med den största nyheten hittills…”

Micore startades av Peters far Göte 1979. Den första båten såldes 1986 som halvfabrikat där kunden själv fick bygga ihop delar av båten. 2010 tog Peter och hans syster över verksamheten och idag har företaget 27 anställda. Vi på Myggenäs marin ringde upp honom i veckan för att ta reda på mer om framgångssagan Micore.

“- Farsan va sjöman och låg ute på sjön – över hela världen. Sen fick han min storasyster och kunde inte ligga ute längre. Under lite tristess kom han i kontakt med glasfiber och startade en egen verksamhet där han gjorde legojobb åt industrin. Det gör vi än idag.”

Bild: Stabilitetstest av Micore 490GT

Från början var det inte meningen att Micore skulle börja tillverka båtar, men eftersom familjen var uppväxt på en ö och bodde vid ett fiskeläge föll det sig rätt naturligt. 1986 byggdes den första båten och efter det tillverkades cirka 20 stycken båtar om året. I början av nittiotalet kom lågkonjunkturen och båtförsäljningen började gå trögt.

Men så kom vändningen efter att Göte fick lov att ställa ut på båtmässan. Tack vare att han var den enda som sålde halvfabrikat av mindre båtar, (var billigare) sålde han nästan mest av alla utställare.

(För den som ville fanns det instruktionsvideo på hur man satte ihop en båt (VHS).

– Under nittiotalet sålde Micore 120 båtar.

Bild: Flyttest Micore 490GT

“- Dom flesta trodde att vi skulle försvinna från båtmarknaden sent nittiotal för att vi byggde halvfabrikat. Men så blev vi det “svarta fåret” 1998 och förstörde prisbilden då vi gjorde den första CE-märkningen i Sverige på småbåtar. Sjöfartsverket var med på typningen under alla prover.”

I början av 2000-talet var det slut på “självbygge” och den första båten fick namnet “500 GT” och blev en riktigt hit! Det var också här som Peter och hans syster kom in i bilden på heltid efter att ha varit med så mycket dom hunnit under uppväxten. Peter reste då land och rike för att bygga upp ett riktigt återförsäljarnät. I slutet av 2000-talet växte Micore ordentligt och idag är dom 27 stycken anställda. Det var också då som vi på Myggenäs marin blev återförsäljare!

Bild: Peter med personal i slutmonteringen

“- Vi gör nästan allting själva på företaget och det är en trygghet för våra kunder. Det är inte massa led utan man får direktkontakt med oss. Nästan varje år kommer det en uppdatering. Här är det kundens tankar och ideér som är mest avgörande, sen kommer återförsäljarnas” – säger Peter och skrattar till lite i telefonen.

Vi frågar Peter vilken hans favorit är just nu och han svarar direkt: xw63. Han är nöjd över hur den går i sjön och tycker den är otroligt härlig även i högre farter. Vi instämmer då det är en av de mest sålda båtarna hos oss i år!

Bild: Myggenäs marins Erik testkör första Micore xw63cc.

“- En rolig passus: 2006 tillverkade vi Micore 630 som blev den första båten med negativ lutning på rutan (lutar ifrån styrkonsollen). Det blir högre luftström, det känns rymligare och sätter du på ett kapell så blir det ingen solreflex. Det har blivit ett litet kännetecken!”

Om fabriken

“- 2016 satsade vi stort och byggde en helt ny produktionsanläggning i Lidköping. Denna fabrik vill vi påstå är en av de modernaste glasfiberfabrikerna i Europa men sin processventilation, rening och arbetsmiljö. Med vår kolfilteranläggning renar vi våra utsläpp med över 90% vilket är oerhört högt!”

Bild: Förberedelse innan relingslist

Den största nyheten hittills…

“- Jag kan avslöja att vi håller på med den största nyheten hittills. Det kommer bli en lansering under hösten och det är mycket planering just nu. Mer än så kan jag inte säga.”

Varför välja Micore?

– Jag är uppvuxen i “Spikens” fiskeläge på Kållandsö och fick min första båt vid 5-års ålder så jag har stor erfarenhet av båtar. Vi tillverkar kvalitetsbåtar med kvalitetskänsla. Vi står för vad vi bygger. Jag är med i produktionen själv och det blir ett tryggt båtköp. Vi sätter stor heder på vårt arbete och jag testkör alltid mina båtar själv.

Bild: Peter, 4 år – gömmer sig i den första båten Micore tillverkat. 

Peter avslutar med att beskriva en perfekt dag på havet:

– Aktivitet. Lite vattenlek, lägga till vid en fin ö och grilla! En plats jag håller kärt är “Ekens skärgård”, det är min hemmahamn.

Silver - "Made in Finland"

Silver bygger tysta båtar för ett tystlåtet folk

De första Silver-båtarna såg dagsljuset redan i början på 1990-talet, då fem ambitiösa män bestämde sig för att börja tillverka hållbara, praktiska, trygga och designmässigt tilltalande motorbåtar speciellt lämpade för Nordeuropas krävande förhållanden.

0
Din offertförfrågan
Din offertförfrågan är tomTillbaka